OŚWIADCZENIE ROBERTA HASTINGSA, EXECUTIVE VICE PRESIDENT, BELL HELICOPTER

W imieniu pracowników Bell Helicopter z całego świata, jest nam niezmiernie miło gościć dziś w Warszawie. To dla nas zaszczyt, że możemy przedstawić polskiemu Ministerstwu Obrony Narodowej najnowocześniejszy przeciwpancerny śmigłowiec szturmowy: AH-1Z Viper.

Polska, tak samo jak w przeszłości, jest dzisiaj liderem. Ponadto, Polska to również kluczowy partner w NATO, strategiczny sojusznik USA, wieloletni lider w lotnictwie oraz przemysłowy i polityczny lider w tym regionie Europy.

Z tych powodów to właśnie Polskim Siłom Zbrojnym Bell Helicopter oferuje AH-1Z Viper w ramach programu „Kruk”. Bell Helicopter planuje również zbudować partnerskie relacje z polskim przemysłem, aby rozwijać potencjał śmigłowca w ramach montażu, serwisu i obsługi.

Od ponad roku specjaliści z Bell Helicopter odwiedzają polskie ośrodki przemysłowe i badawcze, gdzie spotykali się z ekspertami polskiej branży zbrojeniowej. Jesteśmy pod dużym wrażeniem talentu, innowacji i możliwości technicznych polskiego przemysłu lotniczego oraz chęci z jaką polski przemysł podchodzi do idei partnerstwa z Bell Helicopter.

Jesteśmy w przededniu podpisania porozumień o współpracy z wybranymi polskim firmami przemysłowymi, zarówno z sektora prywatnego jak i publicznego. Już w maju br. chcemy zorganizować dni przemysłu, w ramach których przedstawiciele polskich firm zbrojeniowych będą mogli skonfrontować swój potencjał z możliwościami technologicznymi spółek z Zespołu Viper, czyli firm: GE, Northrop Grumman, Lockheed Martin i Thales. Te porozumienia stanowią ważny początek, który pozwoli nam dzielić się planami technicznymi i prowadzić szczegółowe rozmowy z polskim firmami, które bezpośrednio wesprą program AH-1Z Viper lub staną się częścią łańcucha dostaw.

Firma Bell Helicopter przedstawiła Ministerstwu Obrony Narodowej wstępną propozycję współpracy przemysłowej, opartą na rzeczywistym partnerstwie i inwestycjach. Propozycja ta zakłada zapewnienia istotnej ilości miejsc pracy dla polskich pracowników oraz system szkoleń, który pozwoli znacznie zwiększyć ich kwalifikacje. Bell Helicopter będzie też współpracował z polskim przemysłem w celu dostosowania, zintegrowania i wytworzenia takich rozwiązań technologicznych dla AH-1Z Viper, które pozwolą mu spełnić wymagania Polskich Ził Zbrojnych.

Pozwolę sobie też przypomnieć, że Bell Helicopter znany jest ze swojego unikalnego podejścia do obsługi klientów w ramach serwisu i wsparcia technologicznego. Od 22 lat z rzędu, Bell Helicopter jest w głosowaniu operatorów śmigłowców uznawany za najlepszego producenta w zakresie obsługi i usług dla klientów. Usługi na takim, najwyższym poziomie chcielibyśmy również świadczyć Polskim Siłom Zbrojnym.

Podsumowując, AH-1Z to najnowocześniejszy i najlepiej uzbrojony śmigłowiec szturmowy świata. Jesteśmy gotowi dostarczyć go Polskim Siłom Zbrojnym we współpracy z polskim przemysłem.

Kontakt dla mediów:
Magdalena Karska