Bell Helicopter z kontraktem na dostawę śmigłowców szturmowych i wielozadaniowych o wartości ponad półtora miliarda złotych

Fort Worth, Texas (11 maja 2016 r.) – 1,748 miliarda złotych, tyle wynosi wartość kontraktu, który Bell Helicopter, spółka z Grupy Textron Inc. (NYSE: TXT), podpisała z amerykańskim Pentagonem na dostarczenie Korpusowi Piechoty Morskiej USA 28 śmigłowców szturmowych i wielozadaniowych. Umowa zakłada dostawę 12 śmigłowców UH-1Y Venom oraz 16 AH-1Z Viper, wraz z zewnętrznymi zbiornikami paliwa.

„Śmigłowce wielozadaniowe UH-1Y i szturmowe AH-1Z spełniają się w służbie Korpusu Piechoty Morskiej Stanów Zjednoczonych, zapewniając Marines zaawansowaną technologicznie flotę, która pozwala im realizować najbardziej wymagające misje” powiedziała Lisa Atherton, executive vice president of Military Business w Bell Helicopter. „Venom i Viper to silny i dobrze zgrany duet, zaprojektowany i wyprodukowany tak, aby zredukować wymagania logistyczne i zmaksymalizować możliwość dostosowania się do nawet najtrudniejszych warunków operacyjnych dla korpusów ekspedycyjnych działających na lądzie i wodzie.”

Śmigłowiec Bell AH-1Z Viper jest z jednym z najbardziej „zabójczych” śmigłowców szturmowych na świecie, posiadającym zdolność przenoszenia najszerszej gamy uzbrojenia. Jednym z najbardziej zaawansowanych elementów śmigłowca jest jego system namierzania celów, czyli Target Sight System. Pozwala on pilotowi maszyny identyfikować i namierzać z wielka precyzją wiele celów na raz, pozostając jednocześnie poza zasięgiem namierzenia przez siły przeciwnika. W odróżnienie od większości innych podobnych konstrukcji, oprócz dużego potencjału przeciwpancernego powietrze-ziemia, Viper posiada rozbudowaną zdolność prowadzenie działań wojennych powietrze-powietrze. Charakterystyka AH-1Z sprawia więc, że jest to śmigłowiec przystosowany do najtrudniejszych wymagań i operacji w najgorszych warunkach, w każdym potencjalnym konflikcie.

Bell UH-1Y Venom to sprawdzony w walce śmigłowiec wielozadaniowy przeznaczony do misji Korpusu Piechoty Morskiej Stanów Zjednoczonych na cztery kolejne dekady. Venom realizuje zadania szturmowe, transportuje personel oraz działa w najbardziej surowych warunkach, co sprawia, że jest to najlepszy taktyczny śmigłowiec wielozadaniowy. Bell UH-1Y pierwszy raz operował z Marines w 2009 r. Jednak Huey, czyli ta linia modelowa, służy Korpusowi już od operacji zbrojnych w Wietnamie – choć należy zaznaczyć, że dzisiejszy UH-1Y to konstrukcja zmodernizowana i przystosowana do najgorszych warunków operacyjnych.

Śmigłowce szturmowe i wielozadaniowe produkowane są w fabrykach w Teksasie, w zakładzie Fort Worth (produkcja właściwa) oraz Amarillo (składanie produktu). Podpisany kontrakt to część Program of Record, prowadzonego przez Korpus Piechoty Morskiej Stanów Zjednoczonych w celu łącznego zakupienia 189 egzemplarzy AH-1Z Viper i 160 UH-1Y Venom.

Kontakt dla mediów:
ANDREW WOODWARD
+1 817-280-3100

O Bell Helicopter
Należący w pełni do Textron Inc. Bell Helicopter jest liderem przemysłu w produkcji cywilnych i wojskowych, załogowych i bezzałogowych wiropłatów oraz pionier technologii „tilt-rotor”. Bell Helicopter ma międzynarodową renomę w zakresie obsługi klienta, usług serwisowych, innowacji oraz jakości produktów. Bell Helicopter obsługuje klientów w ponad 120 państwach.

O Textron Inc.
Textron Inc. jest obecny na wielu rynkach światowych, działając w branżach z obszaru obronności, przemysłu i finansów. Oferuje swoim Klientom usługi i innowacyjne rozwiązania. Textron jest rozpoznawalny na świecie jako właściciel tak silnych marek jak Bell Hilcopter, Cessna, Beechcraft, Hawker, Jacobsen, Kautex, Lycoming, E-Z-GO, Greenlee oraz Textron Systems. Więcej informacji na www.textron.com.

Niniejsza informacja prasowa zawiera oświadczenia o przyszłości, które mogą wpłynąć na prognozy wyników, odnosić się do planów Firmy, przyszłych aktywności, celów, czy też informacji niehistorycznych. Te oświadczenia są oparte na bieżących zamiarach i oczekiwaniach firmy wobec przyszłości. Firma nie gwarantuje, że te oświadczenia dotyczące przyszłości okażą się prawdziwe. Wszystkie wyżej wydane oświadczenie są aktualne tylko co do daty niniejszej informacji prasowej i firma nie bierze odpowiedzialności za ich aktualność po opublikowaniu niniejszego komunikatu, chyba że zaistniałby prawny obowiązek do takiego postępowania. Informacje zawarte w niniejszym komunikacie mogą ulec zmianie w zależność od znanych i nieznanych ryzyk, prawdopodobieństw i innych czynników zewnętrznych, które sprawią, że niektóre podawane plany ulegną zmianie lub będą dostosowane, co wpłynie na zmianę prognoz wyników i założeń finansowych.