Bell Helicopter z sukcesem połączył skrzydła i kadłub V-280 Valor

Fort Worth, Texas (19 maja 2016) – Bell Helicopter,, spółka z grupy Textron Inc., poinformowała, że na przełomie kwietnia i maja zakończyła z sukcesem przyłączenie skrzydła z umieszczonymi na ich końcach gondolami silnikowymi do kadłuba prototypowego modelu śmigłowca Bell V-280 Valor. Powstaje on w zakładach Bella w Amarillo, w stanie Texas. Model ten jest częścią programu Joint Multi Role Technology Demonstrator (JMR-TD), którego celem jest stworzenie nowych śmigłowców wielozadaniowych dla armii amerykańskiej.

Trzy elementy konstrukcyjne modelu V-280– skrzydła, gondole silnikowe i kadłub – zostały połączone w maszynę, którą zaprojektowaliśmy jako zmiennowirnikowiec nowej generacji – mówi Lisa Atherton, wiceprezes segmentu Rozwoju Biznesu Wojskowego w Bell Helicopter. To ważny etap w konstruowaniu nowego śmigłowca. Dbałość o szczegóły, jaką wykazują się nasi pracownicy, dostawcy i cały zespół pracujący nad modelem V-280 Valor, zarówno dziś jak i w trakcie całego procesu konstrukcyjnego, jest zdumiewająca. To dzięki ich wysiłkom, nowa maszyna powstaje szybko i zgodnie z harmonogramem. Bardzo nas to cieszy i liczymy na to, że V-280 Valor poleci w swój pierwszy lot już w2017 roku – dodaje Atherton.

V-280 Valor to zmiennowirnikowiec (ang. tiltrotor) nowej generacji. Został zaprojektowany tak, by przewyższać wszystkie skonstruowane do tej pory śmigłowce pod względem zwrotności, prędkości, zasięgu i ładowności, zachowując przy tym przystępną cenę. Technologia tiltrotor pozwala przekształcić możliwość pionowego startu i lądowania w przewagę taktyczną, operacyjną i strategiczną. Ten rewolucyjny śmigłowiec to efekt ponad 300 tysięcy godzin wylatanych przez flotę V-22 i bezcennego doświadczenia w dziedzinie zmiennowirnikowców, które Bell Helicopter gromadził przez dziesięciolecia.

Pierwszy lot prototypowego modelu V-280 Valor zaplanowany jest na wrzesień 2017 roku. Twórcy projektu są przekonani, że spełni on wymagania pozwalające zakwalifikować go do kolejnego etapu (Engineering, Manufacturing and Development, EMD), w którym wykonane zostaną partie próbne śmigłowca przeznaczone do dalszych testów.

Zmiennowirnikowiec V-280 z powodzeniem wykorzystuje te osiągnięcia technologiczne, które znacząco obniżają ryzyko i koszt, a także pozwalają Departamentowi Obrony Stanów Zjednoczonych wykorzystać zdobycze programu Future Vertical Lift (FVL) w działaniach militarnych znacznie wcześniej niż zakładano. Udoskonaliliśmy proces produkcji tak, by uzyskać rewolucyjny śmigłowiec o niższych kosztach i uproszczonych procedurach utrzymania. Nasza technologia daje Departamentowi Obrony przewagę znacznie większą niż ta, która jest konieczna, by wygrywać w konfliktach dzisiejszego, niebezpiecznego świata - powiedziała Atherton.

Przewidywana prędkość przelotowa V-280 wynosi 280 węzłów, a promień działania został określony na 500-800 mil. Maszyna może przetransportować od 11 do 14 osób. Jej główne zalety to elastyczna konstrukcja, wszechstronność i wyjątkowa zdolność do zawisu na wysokości ok. 2000 metrów przy temperaturze powietrza wynoszącej 35 stopni Celsjusza. Zmiennowirnikowiec to jedyna technologia pionowego startu, która umożliwia szybkie przemieszczenie się do jakiejkolwiek strefy działań militarnych i pokonuje odległość pięciokrotnie większą niż obecnie stosowane platformy MEDEVAC. Model V-280 zapewnia możliwość pionowego wznoszenia, w połączeniu z dalekim zasięgiem lotu i wysoką wydajnością.

W nadchodzących tygodniach i miesiącach prace nad śmigłowcem V-280 będą polegać na przygotowaniu się do weryfikacji, której kontynuacją będą testy przeprowadzone w Zakładach Bella w Amarillo, w stanie Texas. W laboratorium systemu kontroli lotów w Ft. Worth zintegrowane zostaną dane wprowadzane przez pilotów z komputerami kontroli lotów i urządzeniami sterowania lotem, pozwalając na gromadzenie danych do kontroli sprzętu i działania hydrauliki maszyny. Silniki T64-GE-419 i skrzynie biegów mają być zamontowanie w gondolach w listopadzie br.

Bell V-280

Na obrazku, kadłub zmiennowirnikowca V-280 Valor, montowanego w zakładach Bella w Amarillo, w stanie Texas

Kontakt dla mediów:
ANDREW WOODWARD
+1 817-280-3100

O Bell Helicopter
Należący w pełni do Textron Inc. Bell Helicopter to lider przemysłu w produkcji cywilnych i wojskowych, załogowych i bezzałogowych wiropłatów oraz pionier technologii „tilt-rotor”. Bell Helicopter cechuje międzynarodowa renoma w zakresie obsługi klienta, usług serwisowych, innowacji oraz jakości produktów. Bell Helicopter obsługuje klientów w ponad 120 państwach.

O Textron Inc.
Textron Inc. jest obecny na wielu rynkach światowych, działając w branżach z obszaru obronności, przemysłu i finansów. Oferuje swoim Klientom usługi i innowacyjne rozwiązania. Textron jest rozpoznawalny na świecie jako właściciel tak silnych marek jak Bell Helicopter, Cessna, Beechcraft, Hawker, Jacobsen, Kautex, Lycoming, E-Z-GO, Greenlee oraz Textron Systems. Więcej informacji na www.textron.com.

Niniejsza informacja prasowa zawiera oświadczenia o przyszłości, które mogą wpłynąć na prognozy wyników, odnosić się do planów Firmy, przyszłych aktywności, celów, czy też informacji niehistorycznych. Te oświadczenia są oparte na bieżących zamiarach i oczekiwaniach firmy wobec przyszłości. Firma nie gwarantuje, że te oświadczenia dotyczące przyszłości okażą się prawdziwe. Wszystkie wyżej wydane oświadczenie są aktualne tylko co do daty niniejszej informacji prasowej i firma nie bierze odpowiedzialności za ich aktualność po opublikowaniu niniejszego komunikatu, chyba że zaistniałby prawny obowiązek do takiego postępowania. Informacje zawarte w niniejszym komunikacie mogą ulec zmianie w zależność od znanych i nieznanych ryzyk, prawdopodobieństw i innych czynników zewnętrznych, które sprawią, że niektóre podawane plany ulegną zmianie lub będą dostosowane, co wpłynie na zmianę prognoz wyników i założeń finansowych.

Niniejsza technologia była opracowana z pomocą subsydiów rządu USA, na podstawie umowy nr W911W6-13-2-0001. Rząd Stanów Zjednoczonych ma prawo do niniejszego projektu i dystrybucji jego kopii bez naruszenia praw autorskich i własności intelektualnej.

Poglądy i wnioski zawarte w niniejszym komunikacje są przedstawione przez autorów i nie mogą być interpretowane jako poglądy i wnioski oficjalne, stanowiące polityczne stanowisko. Nie są to poglądy i wnioski instytucji takich jaki Aviation Applied Technology Directorate lub rządu USA.

Centrum badań i rozwoju systemów lotniczych i rakietowych (AMRDEC - Aviation and Missile Research, Development, and Engineering Center) jest częścią U.S. Army Research, Development and Engineering Command, które pełni role wparcia misji dla amerykańskich żołnierzy. AMRDEC zatrudnia 11 000 cywilów, inżynierów i naukowców.

Dowództwo badań, rozwoju i inżynierii Armii Amerykańskiej (RDECOM - Research, Development and Engineering Command) podlega pod of the U.S. Army Materiel Command (AMC). AMC odpowiada za zapewnienie Armii Amerykańskiej sprzętu i wyposażenia, szczególnie w zakresie zakupów, rozwoju technologii, projektów i utrzymania sprzętu, aby zwiększyć potencjał wojsk amerykańskich we wszystkich obszarów działań zbrojnych.