Współpraca Bell Helicopter i PGZ przy Programie Modernizacji Polskich Sił Zbrojnych

Warszawa, Polska (22 czerwca 2016 r.) – należąca do Textronu (NYSE: TXT) firma Bell Helicopter oraz Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) podpisały porozumienie w sprawie współpracy w ramach wsparcia dla śmigłowca szturmowego AH-1Z Viper w Polsce. AH-1Z to jedna z propozycji w polskim programie Kruk.

Podpisane porozumienie otwiera drogę do współpracy między Bell Helicopter i PGZ w zakresie rozwoju potencjału przemysłowego, szkoleń, napraw i serwisowania. Daje też możliwość wdrażania wspólnych programów przemysłowych i wzajemnego dzielenia się wiedzą technologiczną. W praktyce stwarza wielką okazję dla rozwoju polskiego potencjału przemysłowego.

„Współpraca Bell Helicopter z Polską Grupą Zbrojeniową to dla nas zaszczyt i cieszymy się, że przy wykorzystaniu potencjału wiedzy i doświadczenia polskiego przemysłu obronnego będziemy mogli dostosować, zintegrować oraz wspólnie szukać unikalnych rozwiązań dla śmigłowca Viper, aby spełnił on wszystkie oczekiwania Polskich Sił Zbrojnych.” powiedział Robert Hastings, executive vice president i Chief of Staff w Bell Helicopter. „Doceniamy, że wizja i działalność PGZ, jako jednej z największych grup zbrojeniowych w regionie, znacznie przyczyniła się do wzrostu bezpieczeństwa w Polsce oraz w całej Europie.”

Bell Helicopter organizuje w dniach 23-24 czerwca br. dni przemysłu, które przeznaczone będą dla polskich firm przemysłowo-zbrojeniowych, w celu wytyczenia obszarów potencjalnej współpracy z Bell Helicopter oraz Zespołem Vipera, czyli firmami: GE, Northrop Grumman, Lockheed Martin, oraz Thales. Dni przemysłu będą również okazją do rozmów o możliwości wsparcia programu Viper przez polskie firmy, poprzez wspólne projekty badawcze i/lub objęcie ważnej roli w łańcuchu dostaw.

“AH-1Z Viper to najbardziej zaawansowany przeciwpancerny śmigłowiec szturmowy na świecie. Chcemy dostarczyć go polskim Siłom Zbrojnym wspólnie z polskim przemysłem.” - dodał Hastings.

AH-1Z Viper to śmigłowiec wykorzystywany obecnie przez Piechotę Morską USA do operacji w najtrudniejszych warunkach i najbardziej wymagających misjach. Śmigłowiec został zaprojektowany tak, aby sprostać tym wymaganiom, zapewniając jednocześnie łatwość w obsłudze i niskie koszty utrzymania. AH-1Z ma 85% wspólnych części z produkowanym przez Bell Helicopter wielozadaniowym śmigłowcem UH-1Y Venom. Pozwala to na znacznie większa efektywność współpracy pomiędzy tymi dwiema platformami, przy jednoczesnym obniżeniu kosztów operacyjnych, trudności logistycznych oraz zwiększeniu cyklu życia obu śmigłowców. Znacznie mniejsze są też koszty zakupu, napraw oraz utrzymania obu śmigłowców.

PGZ to wiodący producent wysoce zaawansowanego sprzętu wojskowego dla sił zbrojnych w Środkowej Europie. Jest to grupa ponad 60 Spółek, która zatrudnia ponad 17 500 osób. Roczny obrót PGZ wynosi ok. 5 miliardów złotych.

Dodatkowych informacji udziela:
Andrew Woodward
Bell Helicopter
Office: +1 817-280-1297
awoodward@bh.com

O Bell Helicopter
Należący w pełni do Textron Inc. Bell Helicopter to lider przemysłu w produkcji cywilnych i wojskowych, załogowych i bezzałogowych wiropłatów oraz pionier technologii „tilt-rotor”. Bell Helicopter cechuje międzynarodowa renoma w zakresie obsługi klienta, usług serwisowych, innowacji oraz jakości produktów. Bell Helicopter obsługuje klientów w ponad 120 państwach.

O Textron Inc.
Textron Inc. jest obecny na wielu rynkach światowych, działając w branżach z obszaru obronności, przemysłu i finansów. Oferuje swoim Klientom usługi i innowacyjne rozwiązania. Textron jest rozpoznawalny na świecie jako właściciel tak silnych marek jak Bell Helicopter, Cessna, Beechcraft, Hawker, Jacobsen, Kautex, Lycoming, E-Z-GO, Greenlee oraz Textron Systems. Więcej informacji na www.textron.com.

Niniejsza informacja prasowa zawiera oświadczenia o przyszłości, które mogą wpłynąć na prognozy wyników, odnosić się do planów Firmy, przyszłych aktywności, celów, czy też informacji niehistorycznych. Te oświadczenia są oparte na bieżących zamiarach i oczekiwaniach firmy wobec przyszłości. Firma nie gwarantuje, że te oświadczenia dotyczące przyszłości okażą się prawdziwe. Wszystkie wyżej wydane oświadczenie są aktualne tylko co do daty niniejszej informacji prasowej i firma nie bierze odpowiedzialności za ich aktualność po opublikowaniu niniejszego komunikatu, chyba że zaistniałby prawny obowiązek do takiego postępowania. Informacje zawarte w niniejszym komunikacie mogą ulec zmianie w zależność od znanych i nieznanych ryzyk, prawdopodobieństw i innych czynników zewnętrznych, które sprawią, że niektóre podawane plany ulegną zmianie lub będą dostosowane, co wpłynie na zmianę prognoz wyników i założeń finansowych.